”Viața e un război; nu cu ceilalți, cu noi” spune un poet contemporan pe instrumental de muzică rap. Lupta cu gândul poate e cea mai dificilă luptă de dus în viața unui om cu rădăcini evenghelice. Lupta cu gândul destabilizează, deoarece orice război se duce în condiții grele, lipsit de armonie, de bucurie și evindet de pace. Analogia războaielor militare cu cele personal-introspective este valabilă 100%. Logistica, instrumentarul este același. Taberele sunt aceleași : cotropitor și cotropit, învins și învingător. Efectele sunt pe măsură; răni, durere, și uneori chiar moarte.
Ținta preferată a cotropitorului este acel dușman care pare mai puternic, tocmai pentru a-l elimina ca potențial învingător. În viața spirituală este exact la fel. Ținta diavolului este creștinul* care dorește pacea inimii pusă în legătură cu Hristos, iar această pace este o primejdie pentru diavol, căci el nu dorește asta, și chiar mai mult, îl mustră, îl frustrează, el are nevoie de contextul bătăliei tocmai pentru a crea efecte nocive : răni, durere și moartea sufletului. Lupta cu gândul se dă pe terenul angoasei, depresiei, agoniei, anxietății, și nu în ultimul rând al deznădejdii. Aici trebuie să lupte mintea și sufletul omului cu gândul. Gândul ajunge în minte, apoi dacă nu este înfrânt, coboară în inimă, iar acolo face ravagii care duc spre moarte.
Cea mai bună tactică de luptă a omului creștin este cea a cercetării cotropitorului. Cercetarea gândului prin introspecție este o tactică defensivă, care nu face altceva decât un pas în stânga sau dreapta când cotropitorul se avântă cu viteză pentru a distruge tot ce prinde în cale. Efectul este simplu; printr-un gest delicat, distanța gândului devine direct proporțională cu viteza covârșitoare cu care s-a îndreptat spre minte. Prin a evita lupta, se naște o victorie, iar victoria aduce pace, iar pacea aduce comuniunea cu Hristos.
- * Creștinul este prima țintă, pentru că necredincioșii au fost deja loviți. ”Cea mai primejdioasă temniță e cea în care te simți bine, căci nu vei vrea să mai ieși niciodată afară.”